ΤΟΥΡΚΙΑ εξελίξεις...

2014-04-28 23:43

Η νέα δήμαρχος της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, (της μεγαλύτερης στην περιοχή) Γκιουλντέν Κισάνακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι Κούρδοι πλέον είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία».Η νέα δήμαρχος, η οποία εξελέγη με ποσοστό 55%, με τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), συνδυάζει τα σχέδια περί αυτονομίας των Τούρκων με την συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.


Στην Άγκυρα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη δράση των Κούρδων και όχι μόνο εντός του τουρκικού εδάφους. Το βόρειο Ιράκ είναι αυτόνομη περιοχή και οι Κούρδοι έχουν δική τους διοίκηση, απολαμβάνοντας τα έσοδα από τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, γεγονός που έχει οδηγήσει την περιοχή σε ραγδαία ανάπτυξη.

 

Παράλληλα, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν κηρύξει την ίδρυση προσωρινού Κοινοβουλίου και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη της αυτονομίας τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απειλήσει πως θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται σε περίπτωση που οι Κούρδοι κηρύξουν την αυτονομία τους. Η Άγκυρα φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου η δημιουργία τριών αυτόνομων περιοχών στο Ιράκ, στη Συρία και την Τουρκία, που de facto θα οδηγήσει στη δημιουργία του Κουρδιστάν. Από την άλλη, οι Κούρδοι θεωρούν πως έχουν μία «μητέρα πατρίδα», η οποία είναι η αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ.



https://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B4%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1