Χριστόφορος

2014-03-11 08:50 Η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά την παρεμπόδιση των παρακολουθήσεων και οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή με ποικίλους τρόπους μέσω εύχρηστων εργαλείων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν.

«Η ουσία είναι - και το έχω επαναλάβει αυτό πολλές φορές - ότι η κρυπτογράφηση είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Σνόουντεν μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τη Ρωσία. «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την κρυπτογράφηση όχι ως μια μορφή μαύρης μαγείας αλλά ως ένα είδος βασικής προστασίας. Είναι η προστασία ενάντια στις σκοτεινές τέχνες του ψηφιακού χώρου».

Ο Σνόουντεν συνέστησε στους χρήστες να κάνουν δύο σημαντικά βήματα για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικής τους ζωής: την κρυπτογράφηση των φυσικών συσκευών για την προστασία τους σε περίπτωση κατάσχεσης και τη χρήση δικτυακής κρυπτογράφησης με στόχο να καλύπτουν τα ψηφιακά τους ίχνη.

Η κρυπτογράφηση δίσκου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ποικίλων εμπορικά διαθέσιμων εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά κρυπτογραφούν όλα τα δεδομένα μιας συσκευής και αποτρέπουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Σημαντικά εργαλεία

Η κρυπτογράφηση των δικτύων περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνολογίες όπως τα πρωτόκολλα SSL (Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ασφαλή επικοινωνία μέσω της χρήσης συμμετρικού κλειδιού για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Ο Σνόουντεν συνέστησε τα plug-ins για τους browser, NoScript (https://dpaq.de/22gas) για την παρεμπόδιση απόπειρας εκμετάλλευσης του προγράμματος περιήγησης και το Ghostery (https://dpaq.de/zOoR4) για τον αποκλεισμό των διαφημίσεων.

Ενα άλλο σημαντικό εργαλείο προστασίας είναι η χρήση των λεγόμενων TOR ( https://dpaq.de/ZcKOI ), τα οποία δρομολογούν τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου διακομιστών με στόχο την απόκρυψη της τοποθεσίας ενός χρήστη.

«Εάν κάνετε αυτά τα βασικά βήματα και κρυπτογραφήσετε το υλικό σας και το δίκτυο επικοινωνιών σας, θα είστε περισσότερο προστατευμένοι από τον μέσο χρήστη», δήλωσε ο Σνόουντεν.

«Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να είστε ευάλωτοι από μια στοχευμένη επιτήρηση», πρόσθεσε. «Αν υπάρχει ένταλμα εναντίον σας ή εάν η NSA σας αναζητάει, θα σας βρει. Αλλά θα είστε πολύ πιο ασφαλείς από μαζικές παρακολουθήσεις», είπε.

https://www.tanea.gr/news/world/article/5095702/snooynten-pws-na-prostateysete-thn-idiwtikh-pshfiakh-zwh-sas/