ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ εξελίξεις..

2014-08-22 19:57

---- update  22/8 -----

 

Η απόφαση της Ρωσίας να περάσει το ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου και τη συνοδεία των διεθνών παρατηρητών καταδικάστηκε ως παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε» είπε ο Πούτιν στην Μέρκελ. Συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, στις 22:00 ώρα Ελλάδας με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων. Έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Καλούμε τη Ρωσία να αναιρέσει την απόφασή της» είπε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάντ, εκπρόσωπος της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

 

 

---update  25/04  (2) ---

Νομική βάση για είσοδο «ειρηνευτικών», κατά τη ρωσική ρητορική, στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία επικαλείται η Ρωσία διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, τη στιγμή που ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ανατολικές περιοχές.
«Εάν το Κίεβο δεν σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της λαϊκής διαμαρτυρίας, η Ρωσία θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη χειρότερη περίπτωση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει την αιματοχυσία» δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν μιλώντας στο δίκτυο Rossiya 1, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Russia Today.

 

---update  25/04 ---

Πολεμικό το κλίμα στην ουκρανική κρίση μετά την αιματηρή επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ και τις νέες ρωσικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά τη Ρωσία για προπαγάνδα και αποσταθεροποίηση και η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουάσινγκτον ενώ ο Πούτιν βλέπει ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής συστημάτων αεράμυνας.
«Η Ρωσία θέλει τρίτο παγκόσμιο, τα στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τα σύνορα» λέει το Κίεβο, με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ.
Το κλίμα βαρύνει επίσης η ηχηρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από τον οίκο Standard & Poor's σε ΒΒΒ-, τη σημασία της οποίας η ρωσική κυβέρνηση σχετικοποίησε ως «εν μέρει πολιτικά υποκινούμενη».
 

---update  24/04 ---

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμηνύει ότι εάν οι αρχές του Κιέβου πάρουν τα όπλα εναντίων των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι «πραγματικό έγκλημα» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
 

 

 

---update  07/04 ---

 

Πριν από λίγο ανακηρύχθηκε η "Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ντόνετσκ", από ρωσόφωνους της πόλης και αντιπροσώπους από πόλεις και χωριά της περιφέρειας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι με το "δάχτυλο στην σκανδάλη" και μεγάλες δυνάμεις έχουν συγκλίνει και πάλι από χθες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πάντως το ρωσόφωνο "Εθνικό Συμβούλιο" αποφάσισε να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι τις 11 Μαϊου. Ζήτησε επίσης από τον Β.Πούτιν την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων!

 

Mάχη διεξάγεται στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ντόνετσκ αυτή την στιγμή.

Ομάδα κομάντο χωρίς διακριτικά, όπως και στην Κριμαία, κατέλαβαν το κτίριο και ήδη έχουν εμπλακεί σε μάχη με τις ειδικές δυνάμεις των Ουκρανών και τους μισθοφόρους της Blackwater.

 

 

 

Το ένα μετά το άλλο κυβερνητικό κτίριο καταλαμβάνουν οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην Ουκρανία. Μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, επεκτάθηκαν στο Χάρκοβο.

Με φόντο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία.
"Ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς διέταξαν και πλήρωσαν για το τελευταίο κύμα αυτονομιστικών ταραχών στα ανατολικά της χώρας. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκεί δεν είναι πολλοί, είναι όμως πολύ επιθετικοί", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, μετά τις καταλήψεις  στο κυβερνείο στην πόλη Ντονέτσκ και τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας στο γειτονικό Λουχάνσκ.

-----------------------------------------------------------

 

Αναγνώριση της Υπερδνειστερίας ως ανεξάρτητου κράτους, τη δημιουργία ουκρανικής Συνομοσπονδίας με πέντε ή έξη αυτόνομες δημοκρατίες και μη ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι τα τρία βασικά σημεία του ρωσικού σχεδίου προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, η οποία διαταράχθηκε από την πραξικοπηματική καθαίρεση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 23 Φεβρουαρίου.
 
Τα βασικά σημεία του σχεδίου τα εξήγησε χθες ο Β. Πούτιν στον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία, και τα συγκεκριμενοποίησε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαφρόβ.

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

τώρα έρχεται η πρόταση της Ρωσίας, την οποία διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ.Λαβρόφ πριν την έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ.Κέρι στο Παρίσι..

«Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση -ούτε συμφέρον- να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η πρότασή μας είναι σαφής: Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».

 

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι είναι μειονότητα μόλις 300.000 ατόμων(!), ζήτησε σήμερα από τους ομοεθνείς του να επιδιώξουν αυτονομία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που αποσχίσθηκε από την Ουκρανία και ενώθηκε με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε περισσότερους από 200 αντιπροσώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της κορυφαίας συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ δήλωσε: «Στη ζωή κάθε έθνους έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του».

«Σας ζητώ να εγκρίνετε την έναρξη πολιτικών και νομικών διαδικασιών με στόχο να δημιουργήσουμε εθνοτική και εδαφική αυτονομία των Τατάρων της Κριμαίας, του ιστορικού εδάφους τους της Κριμαίας».

 

O νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βικτόρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανατράπηκε από ΕΕ-ΗΠΑ, κάλεσε σήμερα τις περιοχές της Ουκρανίας να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν αν επιθυμούν την απόσχιση από τη χώρα! Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Σαν πρόεδρος, είμαι κοντά σας με το νου και την ψυχή, ζητάω από κάθε ευσυνείδητο Ουκρανό πολίτη να μην επιτρέψει να τον "χρησιμοποιήσουν" οι απατεώνες. Απαιτήστε δημοψήφισμα για τον καθορισμό του στάτους κάθε περιοχής στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιανουκόβιτς σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Μετά και την δήλωση της ΥΠΕΞ της Υπερδνειστερίας η οποία δήλωσε ότι “Ο ρωσικός κόσμος ενώνεται. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση των λαών για ενότητα.”, οι νέες δηλώσεις ενός μάλιστα νόμιμου προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και δείχνουν τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που έρχονται στην περιοχή...

 

Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη" δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Philip Breedlove, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία. 

"Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να σπεύσει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό" δήλωσε.

"Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος" πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ.

 

Το ρωσικό κοινοβούλιο (η Δούμα) είναι έτοιμο να εξετάσει την ένωση της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, εάν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, το αποφασίσουν  με δημοψήφισμα, απαντώντας έτσι στις δυτικές κυρώσεις, και στέλνοντας ξεκάθαρο μηνυμα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκατλείψει τους ρωσικούς πληθυσμούς στο έλεος ακραίων στοιχέιων, οπως έκανε κάποτε η κυβέρνηση Γιέλτσιν .

Αυτό δήλωσαν οι βουλευτές  Ιλία Ντροζντόφ και Φράνζ Κλιντεσέβιτς στα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής του κόμματος των φιλελευθέρων, Ντροζντόφ, είπε ότι «εάν υπάρξει δημοψήφισμα, η αντίδραση (της Ρωσίας) για τις ανατολικές περιοχές θα είναι ίδια όπως στην Κριμαία».Τουτέστιν οι περιοχές του Χάρκοβο, του Ντόνετσκ, και της Οδησσού θα ενσωματωθούν στην ρωσική επικράτεια.

 

Η αποσχειθίσα Δημοκρατία της Υπεδνειστερίας ζήτησε την άμεση Ένωσή της με την Ρωσία, με αίτημα του Πρόεδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Μιχαήλ Μπουρλά!

Ο Μπουρλά  ζήτησε από την Μόσχα την εισαγωγή ενός απλουστευμένου Νόμου, που θα επιτρέπει και άλλες αυτόνομες ή αποσχιθείσες περιοχές να ενωθούν με την Ρωσία, με πρώτη την Υπερδνειστερία!

Πραγματικά ανακλήθηκε το σχετικό Νομοσχέδιο που θα αφορούσε την Ένωση με την Κριμαία, ώστε να γίνει πιο απλό και πιο γενικό, διευκολύνοντας νέες Αιτήσεις και Προσαρτήσεις!

    

Ο κ. Μπούρλα, υπενθύμισε δε στη μητέρα Ρωσία, ότι η Αποσχιθείσα από την Μολδαβία Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας - μια αυτόνομης περιοχή στα σύνορα Μολδαβίας - Ουκρανίας που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αλλά ντε φάκτο υπαρκτή και φρουρούμενη από Ρωσικό Στρατό - έχει εκπεφρασμένο Δημοψήφισμα των κατοίκων της από το 2006, οι οποίοι σε ποσοστό 97,2% είχαν ψηφίσει Ένωση με τη Ρωσία!

 

ο Τούρκος πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βλαντιμίρ Πόυτιν και ευθέως τον προειδοποίησε πως σε τυχών εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εάν δεν τηρηθεί το προκαθορισμένο σύμφωνο με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι Τάταροι της Κριμαίας θα αναγκαστεί να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας στα ρωσικά πλοία.

Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία με σοβιετικού τύπου ποσοστό 97%.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως ο Βλ.Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».
Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».

 

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά το πανηγυρικό αποτελέσμα του σημερινού δημοψηφίσματος. 

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, ότι αύριο, Δευτέρα, το κριμαϊκό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει επίσημο αίτημα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για ένταξη της ανεξάρτητης Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εικόνες de facto απόσχισης μεταδίδονται πλέον από την ανατολική Ουκρανία, όπου στις ρωσόφωνες περιοχές ο πληθυσμός όχι απλώς έχει αναλάβει τον έλεγχο αρκετών κυβερνητικών κτιρίων, αλλά παρεμποδίζει και τις στρατιωτικές κινήσεις που προσπαθεί να κάνει η "κυβέρνηση" του Κιέβου: Σήμερα στο Λούγκανσγκ που βρίσκεται ανατολικά του Ντόνετσκ, Ουκρανοί ρωσόφωνοι πολίτες όρμησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και εμπόδισαν τον ουκρανικό Στρατό να εκφορτώσει τεθωρακισμένα οχήματα!

 

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν ο γεωπολιτικός σύμβουλος του Β.Πούτιν και δημιουργός της Ευρασιατικής Ένωσης, αυτός που καθορίζει την γεωπολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας με άρθρο του που ανάρτησε στην ιστοσελιδα του ξεκαθαρίζει ότι, η Ρωσια δεν έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει στην Αν.Ουκρανία αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, μέχρι τις όχθες του Δνέιπερου ποταμού, προς ανάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας. Οτιδήποτε δεξιά του Δνείπερου θα περιέλθει στην ρωσική επικράτεια. Εάν ο Β.Πούτιν προχωρήσει και θεμελιώσει αυτό το σχεδιασμό, στο άμεσο μέλλον η Ευρώπη θα αποαμερικανοποιηθεί και θα στραφεί στην Ορθοδοξη Ρωσια.Τελικός στόχος για τον Α.Ντούγκιν είναι η απορρόφηση της Ευρώπης εντός της Ευρασιατικής Ένωσης, και κρίσιμο σημείο για αυτό αποτελούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχηματίζεται η Ηπειρωτική Ένωση ως συνομοσπονδία Ευρώπης και Ευρασίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρασιατικής Ένωσης. Οι Ρώσοι -Ουκρανοί -Ευρωπαίοι βρίσκονται απέναντι απο την Αμερική , η ηγεμονία των ΗΠΑ και η κυριαρχία του δολαρίου , του Ευρωαντλαντισμού, της οικονομικής ολιγαρχίας και φιλελευθερισμού , λαμβάνει τέλος. Μια νέα σελίδα στην παγκόσμια ιστορία ανοίγει.

 

Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Χαρκόβου, της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.
 
Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και καλούν τους συμπατριώτες τους «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

 οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν η ουκρανική Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απόψε.
 

 

Κριμαία τέλος οριστικά για την Ουκρανία. Αυτό που απομένει τυπικά για να σφραγισθεί η ιστορική ρήξη και η προσάρτηση της Χερσονήσου στη Ρωσία είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής με τις πληροφορίες να λένε πώς το «ναι» στην εξέλιξη αυτή θα είναι συντριπτικό και πιθανότατα θα «ανοίγει» το δρόμο και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να επιλέξουν την απόσχιση.
    
Σε κλειστή συνεδρίαση του το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ενέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η οποία βασίζεται στο προηγούμενο του Κοσόβου. «Το γεγονός αυτό καθιστά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μια τυπική διαδικασία», σημειώνει το ουκρανικό πρακτορείο Unian.

H Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούμενες από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα στα σύνορα με την Ουκρανία, κυρίως στην περιοχή του Ροστόβ και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει στην νοτιοανατολική Ουκρανία για να διασφαλίσει την αυτονόμηση περιοχών όπως η Κριμέα, τον Ντόνετσκ και το Χάρκοβο.

Οι Τατάροι απειλούν με Τζιχάντ στην Κριμαία σε περίπτωση που αυτή κηρύξει την αυτονομία της και προχωρήσει στην προσάρτηση της στη Ρωσία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς έχουν επιστρέψει από τη Συρία Τατάροι που μάχονταν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και ετοιμάζονται για αιματοκύλισμα στην Κριμαία.